ΛΗΜΜΑΤΑ (ΝΕΑ| ΟΛΑ)| ΚΑΡΠΑΘΟΠΑΙΔΕΙΑ

Καλλιόπη Νικ. Καρακτατσάνη†

Η Καλλιόπη Νικ. Καρακατσάνη, γεννήθηκε το 1912 στην Κάλυμνο όπου από το Γεώργιο Ι. Πρωτόπαπα και τη Μαριγώ Ε. Καπετανάκη. Απεβίωσε το 2008 στην Κάρπαθο σε ηλικία 96 ετών, σε πλήρη πνευματική διάυγεια μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής της.

Πέρασε τα παιδικά της χρόνια μέσα στον πόλεμο, ορφανή από τον πατέρα της. Φοίτησε στο Δημ. Σχολείο στα Πηγάδια και αποφοίτησε από το Σχολαρχείο Απερίου. Το 1947 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Ηλ. Καρακατσάνη. Το φθινόπωρο του '44 έγινε μάρτυρας μιας ιστορικής στιγμής, παραλαμβάνοντας την Ελληνική σημαία που έριξαν τα συμμαχικά αεροπλάνα στην Κάρπαθο.

Η πλούσια κοινωνική της δράση ξεκίνησε το 1949, ως ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος Καρπάθου του Λυκείου Ελληνίδων. Το 1950 αναχωρεί μα το σύζηγό της στην Αμερική, όπου για 10 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί ως Γ. Γραμματέας στη Γυναικεία Στοά της Ομονοίας Αμερικής. Το 1957 πρωτοστατεί μαζί με τον Ηλία Βασιλάκη στον έρανο της Ομονοίας για το Ορφανοτροφείο του Αγ. Γεωργίου Βασσών. $200,000 περίπου σημερινά δολλάρια συγκεντρώνονται από το έρανο και τα ορφανοτροφείο γίνεται πραγματικότητα.

Το 1959 επιστρέφει στην Κάρπαθο όπου συνεχίζει την κοινωνική της προσφορά, αλλά και προσφέρει απλόχερα το ποιητικό της ταλέντο που κληρονόμησε από την μητέρά της, όπως στην επίσκεψη του Πατριάρχη το 1994. Το 1976-80 αναλαμβάνει τα ηνία της τότε Κοινότητος Απερίου, όπου υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα Κοινοτάρχης! Αντιπροσώπευσε την Κάρπαθο στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ δώρησε όλους τους μοισθούς της στην Κοινότητα για την εκτέλεση κοινωφελών έργων.

Για τη δράση της τιμήθηκε από την Κοινότητα Απερίου, την Ομόνοια Απερίου και Αττικής και το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ | ΣΧΟΛΙΑ Copyright Apella Nota, 2004-2008, All Rights Reserved. Πνευματικά Δικαιώματα